Plastikguiden

Skönhetsbehandlingar i Stockholm – att se upp med

Mindre skönhetsingrepp blir allt vanligare bland både kvinnor och män i Stockholm, liksom i de flesta storstäder. Att exempelvis släta ut rynkor med Botox går snabbt och smärtfritt och har inga direkta bieffekter om det görs på rätt sätt, dessutom är både effekt och biverkningar övergående. Men det gäller att se upp med oseriösa aktörer som säger sig besitta kunskap de inte har. Annars kan konsekvenserna bli ödesdigra. Så här gör du för att inte bli pålurad en oseriös och potentiellt farlig behandling.

Läs på själv i förväg

Se till att skaffa dig kunskap om ingreppet som ska göras, hur det går till, hur lång tid det brukar ta, om det behövs bedövning osv. På så sätt upptäcker du lättare om personalen ger dig felaktig behandling och kan säga ifrån. Läs också på om de eventuella medel och substanser som ska användas, hur de verkar, samt om eventuella bieffekter.

Kolla upp kliniken eller salongen hos konsumentverket och se om de haft några anmälningar mot sig. Titta in på deras Facebooksida och läs kommentarer från tidigare kunder. Sök på sociala forum och se om någon haft negativa erfarenheter eller haft något annat att anmärka på.

Kolla leg

Se till att personen som ska ge dig behandlingen är legitimerad att ge dig den. En fördel är om kliniken är med i Estetiska skönhetsrådet, det innebär att personalen har fått utförlig utbildning inom skönhetsingrepp och har goda kunskaper om ansiktets anatomi. Alltför många skönhetssalonger fuskar med det här och påstår att de har utbildad personal, man anser att ingreppen är så pass enkla och att det  oftast brukar gå bra. Det kan dock göra väldigt ont och få negativa kosmetiska konsekvenser att bli felaktigt behandlad av någon som inte vet vad den gör. En överdos av Botox kan till exempel leda till andningssvårigheter och svårigheter att svälja. Felaktig applicering av silikon i exempelvis läppar kan leda till att läpparna blir deformerade. Ännu värre skador och biverkningar har rapporterats.

Billigt inte alltid bra

Om en salong har väldigt låga priser är det rätt att bli misstänksam. Visst finns många skönhetssalonger i Stockholm och konkurrensen är hård, men oftast brukar priserna ligga på ungefär samma nivå. Ett misstänkt lågt pris kan vara en indikation på en oseriös aktör. Var extra noga med bakgrundskoll om du tycker att priset verkar lite för bra för att vara sant.

Om något går snett

Ta även reda på hur du är skyddad om behandlingen inte blir som du tänkt dig. Vilket ansvar har salongen eller kliniken? Hur gäller din hemförsäkring eller andra försäkringar? Se till att du har en god kunskap om situationen och att du känner dig förberedd på vad som händer om något oplanerat inträffar. Känner du dig det minsta osäker eller får undvikande svar från salongen, vänd dig till någon annan som tar din oro på allvar.

18 Sep 2017