Plastikguiden

Är du rätt kandidat för att plastikoperera näsan?

Om man skulle rangordna de områden på människokroppen som man först lägger märke till så sitter förmodligen de tre första i ansiktet. Ögonen, näsan och munnen – tre stycken kroppsdelar som tillsammans bildar en helhet och som definitivt ligger bakom det så viktiga första intrycket man vill ge en annan människa. Att vi föds med olika genetiska förutsättningar är definitivt inget undantag då vi tittar på just de här tre delarna. Vissa har stora, bruna ögon, andra har smalare och en blå färg medan en tredje person har gröna ögon och av en relativt vanlig storlek. Munnen å sin sida innebär att vissa har stora läppar och kritvita tänder medan en annan har smala läppar samt en mer gulaktig nyans. Näsan då? ja, tänk själv hur många olika typer av näsor du dagligen stöter på; vi har långa, spetsiga, knöliga, sneda, raka, potatisformade, små, uppåtnäsor...

Ingen näsa är den andra lik. På gott och ont. Man ska komma ihåg att utseendet är det som gör oss unika och att exempelvis en sned näsa mycket väl kan gör att man sticker ut – på ett enbart positivt sätt. För många dock så innebär en sådan en slags skam. Man skäms över sin näsa, man tycker att alla andras är snyggare och det hela kan gå så långt att det påverkar vardagen och ger ett sämre självförtroende. Som med allt annat där man får ett komplex – ett par små börst, ett par stora sådana, en stor rumpa, hängande ögonlock, generande hårväxt och så vidare.

Gemensamt mellan de flesta typer av komplex är att det går att söka hjälp och korrigera dem. Näsan är definitivt inget undantag i detta; tvärtom – näsplastik anses idag vara ett av de vanligaste områdena inom plastikkirurgi där privatpersoner söker hjälp. Frågan är bara om vem som helst får göra en operation? Nej, det finns vissa kriterier som man måste uppfylla för att vara en lämplig kandidat och först och främst så ser man till åldern.

Krasst man säga att inga ingrepp genomförs på personer under 18 år (märk väl; inom den privata sektorn och gällande estetisk kirurgi – sker en olycka som kräver en näsoperation så genomförs naturligtvis en sådan oavsett ålder på patienten). Anledningen är att näsan inte är färdigväxt förrän vid tjugo års ålder. Att vara myndig är därför minimiåldern vid en näsoperation. Vidare så måste man vara mentalt mogen också; där gör man en bedömning vid det patientsamtal som föregår den eventuella operationen. Vilka förväntningar man har spelar också en stor roll. Det går att göra mycket inom näsplastik – men det finns gränser och allt är, helt enkelt, inte möjligt. Vad är då de vanligaste ingreppen då man talar om att operera näsan? Följande punkter brukar vara eftersökta:

 • Man vill förminska en opropotionerligt stor näsa
 • Man vill göra en bred näsa lite smalare
 • Näsan upplevs som för lång och man vill göra den kortare
 • Man vill ta bort en så kallad puckel eller knöl
 • Man vill lyfta/förminska sin nästipp
 • Näsvingarna behöver flyttas in

 

Näsplastik – det finns risker

Att operera sin näsa är inte riskfritt och man brukar säga att ju större ingrepp det handlar om – desto större blir också riskerna. Vi ska senare gå igenom de medicinska riskerna som kan komma som en följd av näsplastik – men innan det så ska vi även tillägga att den största risken faktiskt innebär att du som patient inte blir nöjd med slutresultat.

Något som dels kan komma av att du haft orealistiska förväntningar och att det de facto inte handlar om någon lätt operation. Viktigt är därför att du dels har dina förväntningar av ingreppet ute i det fria – det vill säga att du verkligen förklarar vad du vill ha ut av ingreppet och hur du vill att dina näsa i framtiden ska se ut. Många gör nämligen tvärtom. Man förklarar lite svävande att man exempelvis vill ha en mindre näsa och så blir man besviken då näsan i fråga inte lever upp till förväntningarna man haft. Tydlighet är viktigt!

Gällande ingreppet så måste man ta reda på vilken  typ av klinik man besöker samt vilken kirurg som ska utföra operationen. Det handlar om att dels vara skicklig rent medicinskt, men det handlar även om att kunna bedöma kring propotioner samt ha en konstnärlig ådra i sig. Näsplastik räknas som ett av de svåraste områdena inom plastikkirurgin – givet naturligtvs att näsan ändå är så centrerad, synlig och öppen för allmän bedömning efter ett ingrepp. De medicinska riskerna då? Ja, vi räknar upp några av dessa nedan:

 • Blodkärl som brister under operation; något som innebär små, röda prickar och som brukar gå bort efter en tid – men i vissa fall kan de även bli permanenta.
 • Blodkärl som läcker. En så kallad efterblödning kan uppstå och man räknar med att ungefär tre procent drabbas. Det innebär att blod rinner ut genom näsan eller genom svalget. Ibland så kan man tvingas korrigera detta genom att besöka kirurgen igen – detta sker genom ett enkelt ingrepp.
 • Känselförändringar i nästippen. För många känns detta bara i början, andra får permanenta känselförändringar.
 • Nästäppa. Har man förminskat näsgången så kan man uppleva att man är täppt. Det här brukar ge med sig och anses som lite av en vanesak.
 • Ungefär en av tio personer drabbas av deformiteter och dessa kan man behöva korrigera genom ytterligare en operation.