Plastikguiden

Hur kan man få större bröst?

Det finns få kroppsdelar som röner sådant missnöje som brösten gör hos kvinnor. Antingen upplevs de som för små eller också är de för stora, någon tycker att sina bröst är olika till storleken, en annan kvinna vill ha fastare bröst medan ytterligare än skulle vilja ha mer muskler kring sina. Kort och gott: brösten är en känslig punkt och vi ska här tillägga att de flesta de facto vänjer sig vid hur sina bröst ser ut.

Det är mest tonåren som skapar de största frågorna – i vuxen ålder så brukar de flesta lära sig att leva med- och göra sina bröst – hur de än må se ut – till en del av sig själv och sin egen person. För andra dock så lever känslan från tonåren kvar och de förlikar sig aldrig riktigt med sina bröst. I synnerhet verkar detta vara genomgående för de kvinnor som har en lite mindre storlek och det är också där som den bästa hjälpen finns att tillgå.

Vi ska här direkt säga att det handlar om ett ingrepp och detta gör vi av den anledningen att många köper exempelvis piller, tabletter och annat för en massa dyra pengar; saker som i själva verket inte ger någon effekt. Där handlar det om ett slags sofistikerat bedrägeri. Vi ska även säga att det idag går utmärkt att ge intrycket av att man har större bröst än vad man i själva verket har. Behåar, inlägg i sådana och rätt kläder kan skapa en illusion och det kan vara värt att veta inför exempelvis en fest av något slag.

Träning ska också nämnas; bröst och bröstmuskler är inte riktigt samma sak, men klart är att om du som tjej tränar upp din egen bröstmuskulatur så kommer även brösten att ”komma ut” på köpet. Brösten består till största del av fettvävnad; men visst kan träning vara något som hjälper till. Många upplever att brösten blir fastare och snyggare genom träning och vi ska verkligen inte underskatta den bättre hållning som kommer på köpet. Att köpa ett gymkort rekommenderas – om inte annat även för hälsan i övrigt.

Dock: det bästa sättet att skaffa sig större bröst – det är att ta professionell hjälp och vi tänkte gå igenom några av de metoder som idag finns att välja bland.

Förstora brösten på en klinik

Det många gör fel i och med att man nämner en bröstförstoring är att man direkt tänker silikon. Så var kanske fallet för några (läs flertalet!) år sedan; men nu använder man sig av betydligt fler material och metoder än då. Vi tänkte visa detta genom att visa på några sätt som finns tillgängliga för att förstora brösten:

  • Bröstförstoring med implantat: ett bröstimplantat kan bestå av tre stycken olika lösningar – koksaltslösning, silikongel och implantat som är en kombination av dessa; koksalt och silikongel – och det finns tre stycken stycken områden där snittet görs. Vi tänkte peka på dessa och förklara några för- och nackdelar med samtliga. Vilket du väljer – det är en fråga mellan dig och din kirurg och detsamma gäller naturligtvis vilket typ av implantat du vill ha.
  • Det sätts i vecket under bröstet (inframammärt). Fördelen är att detta snitt medför mindre svårigheter vid amning. En nackdel är att det syns mer än de andra.
  • Det sätts vid vårtgården (periaorelärt). Här kan vi vända på ovanstående beskrivning – snittet syns inte – men det kan orsaka svårigheter vid amning.
  • Det sätts i armhålan (axillärt). Här använder kirurgen en kamerasond för att skapa en ficka för implantatet. Ett alltmer populärt alternativ som fungerar som lite av ett mellanting gällande både ärr och amning.

 

  • Bröstförstoring utan implantat: Förenklat så innebär detta att man suger upp fett från en del av kroppen och för in det i brösten. Enkelt i teorin – svårare i praktiken och där den största utmaningen legat i att få fettcellerna att överleva. Nya metoder har börjat bära frukt i detta och numera så får många patienter ett bestående resultat. Fördelarna med att göra en bröstförstoring utan implantat är dels den uppenbara – du använder celler från din egen kropp – och dels så blir det ett minimalt ärr (endast i form av sticksår). Vidare så upplevs ingreppet som mindre smärtsamt och medför en kortare konvalescens.

 

  • lyft. Det här är ingen förstoring i ordets rätta bemärkelse utan det handlar mer om att brösten – hängande sådana – lyfts upp. Bröstvårtan flyttas upp samtidigt som överflödig hud avlägsnas. Den vanligaste metoden som används vid ett bröstlyft är att man dels gör ett snitt vid bröstvårtan och att man dels också gör ett snitt i formen av ett omvänt T under bröstet.

Som vid alla ingrepp så är det viktigt att du som patient och den kirurg som ska genomföra ingreppet hittar ett samspel er emellan. Var noga med att förklara dina förväntningra, lyssna på rekommendationer och råd och se till att vara förberedd på alla tänkbara sätt. Det inledande patientsamtalet är, enligt oss, en av de viktigaste delarna vid all typ av plastikirurgi.