Plastikguiden

Bröstreduktion – ett vanligt ingrepp

Att många kvinnor upplever sina bröst som för små är något som många kan relatera till. Med detta menar vi att de flesta är medvetna om att ett par mindre bröst går att korrigera och göra större. Det motsatta scenariot – ett en kvinna upplever sina bröst som för stora – det är inte lika vanligt att folk i gemen tänker sig en bröstoperation ur det perspektivet. Något som faktiskt är vanligare än vad man tror; att många söker sig till en klinik – eller till den offentliga sektorn – för att genomföra en bröstreduktion och för att därmed få en lite lättare vardag.

För; det är där själva knäckfrågan till varför ingreppet sker ligger. Ett par stora bröst är tunga, det kan upplevas som att de är i vägen och de kan åsamka smärtor – i synnerhet i ryggen. Kort och gott: för många storbystade kvinnor så är brösten enbart i vägen och en orsak till lidande snarare än – som många tror – en tillgång och en källa till glädje (kläderna sitter bättre, man får uppskattande blickar och så vidare). För många storbystade så blir smärtorna och obehaget så pass påtagligt att man måste operera sig och genomföra en bröstreduktion. Vi tänkte beskriva en sådan process genom några steg och för att visa vad man kan förvänta sig – före-, under-, och efter ingreppet.

  • Konsultation. Som inom all plastikkirurgi så är det inledande konsultationen extremt viktig. vad har du för besvär, vilka förväntningar har du och hur vill du se ut efter själva ingreppet? Kirurgen förklarar vad som är möjligt och går igenom det som komma skall. Här utvecklas den nödvändiga tryggheten och förtroendet mellan patient och kirurg.
  • Förberedelser. Här går man igenom din medicinska status och utifrån denna bedöma kring hur ingreppet ska se ut. Vad kan då påverka detta? Ja, exempelvis ålder, vikt och rökning bedömas i detta allmänna hälsotillstånd. Hår går man även igenom operation i stort och förklarar exempelvis hur bröstvårtornas placering kommer att bli.
  • Operationen: Metoden som används bestäms utifrån dina förutsättningar och den anatomi du har. Din kirurgs rekommendationer avgör naturligtvis också. Normalt så lägger man ett ankarformat snitt vid bröstvårtan, ner mot bröstets mitt och sedan mot det naturliga vecket som finns under bröstet. Här avlägsnas därefter fett och hud – bröstkörtelvävnad – och därefter formas bröstvårtan och vårtgården till en önskad form. Ingreppet sker antingen under narkos eller genom lokalbedövning; i de flesta fall så är operationen poliklinisk – något som innebär att du kan åka hem redan samma dag.

Efter bröstförminskning – tänk på detta

  • Du brukar kunna återgå till ditt arbete efter ungefär två veckor. Naturligtvis beroende på vilket typ av förvärv du uträttar om dagarna också; ett mer fysiskt jobb kräver längre konvalescens.
  • Du kan dagligen duscha och tvätta dina börst. Detta med hjälp av mild tvål.
  • Återbesök för kontroll brukar ske inom sex-åtta veckor. Det här skiljer sig lite från klinik till klinik.
  • Smärta? Ja, du kan känna smärta i två-tre dagar efter operationen. I vissa fall så kan den sitta kvar i en vecka. Nedsatt känsel i bröstvårtorna brukar också vara en normal biverkning efter en bröstreduktion; något som kan sitta i ungefär i ett halvår. Gällande ärren så kommer dessa att vara rodnande och ömma till en början, något som brukar ge med sig efter några veckor.
  • En bröstförminskning bedöms som relativt riskfri – naturligtvis förutsatt att ingreppet skett av en erfaren och skicklig kirurg med välrenommerat rykte; ett val som ligger på ditt bord att göra.