Plastikguiden

Så tar man bort åderbråck

Att drabbas av åderbråck i sin ben kan kännas lite obehagligt. Åderbråck kan förfula benen. Hur mycket som det stör en, beror på hur pass medveten man är angående sin skönhet och hur stora åderbråcken är. Vissa bryr sig helt enkelt inte om sina åderbråck medan andra lider av dem och vågar inte bära kjol, klänning eller shorts för att benen och åderbråcken syns alltför väl, tycker de. Det är heller inte enbart en fråga om fåfänga, då en del faktiskt kan lida påtagligt av sina ådrebråck. De kan smärta, om de är för stora. De kan ömma en hel del och kännas obehagliga, helt enkelt.

Därför får man åderbråck

Åderbråck är vener som har förstorats. I våra kroppar pumpas blodet runt hela tiden. Blod färdas till hjärtat och tillbaka ut i kroppen, med friskt syre och andra nyttigheter som kroppen behöver. På grund av jordens dragningskraft, dras blodet neråt till benen. För att blodet ska kunna pumpas tillbaka till hjärtat har vi klaffar i venerna, som ser till att blodet färdas tillbaka i  rätt riktning, i "uppförsbacke" till hjärtat. Den som har drababts av åderbråck har vener som inte längre fungerar som de ska. Då samlas blodet i venerna, just där de ska färdas i "uppförsbacken" tillbaka upp i benen. Pågår detta under flera år, får man till sist åderbråck. Åderbråcken är helt enkelt blod som har stannat kvar i kärlen i benen. 

Så kan man behandla åderbråck

Som tur är, finns det botemedel och här går vi  igenom vilka de är:

  1. Endevenös laserbehandling – denna behandlingsmetod går ut på att man använder ett tunt fiber med en laser med kall vätska som innehåller bedövningsmedel. Hettas den tunna laserfibern upp och avlägsnar kärlväggen. 
  2. Skumbehandling – om åderbråcken är slingriga, kan man kanske inte använda laserfibern för att avlägsna åderbråcket. Då kan man i stället använda en skumbehandling, då man sprutar in skum i venen, som kollapsar, som man kontrollerar med hjälp av ultraljud.
  3. Virknålsteknik – man kan även avlägsna åderbråck med hjälp av ett virknålsliknande instrument. Då avlägsnar man venerna helt och hållet. Detta gör man för det mesta tillsammans med någon av de andra behandlingsmetoderna.

Man kan få vården av landstinget

Har man medicinska skäl till behandlingen av åderbråck, till exempel att man får förändrad hud, eller bensår på grund av åderbråcken då är behandlingen gratis och bekostas av landstinget, men det är alltid en fråga som en läkare måste bedöma.

29 May 2019