Plastikguiden

Så kan du ta bort obehagliga åderbråck

Har man ett arbete som kräver att man är på benen största delen av dagen, såsom byggarbetare ofta är, eller lärare, frisörer eller flygvärdinnor till exempel, kan man drabbas av åderbråck på benen. Sett åderbråck uppstår om blodtrycket i benen inte räcker till för att återföra blodet tillbaka till hjärtat. För den som känner till kroppens funktion, vet att blodet pumpar både ut ur hjärtat och tillbaka till hjärtat för att syresätta och föras tillbaka ut i kroppens olika delar. Råkar man ha dåligt tryck i benens vener, orkar inte blodet pumpas tillbaka till hjärtat såsom det borde, och då kan blodet samlas i benens vener och åstadkomma åderbråck.

Klaffar i benens vener fungerar inte som de ska

Det beror på att klaffar som finns i venerna inte riktigt täpper till blodet som ska upp till hjärtat. Mindre mängd blod förs vidare till hjärtat, än hos dem vars klaffar i venerna fungerar som de ska. Man kan använda stödstrumpor, som hjälper klaffarna att täppa till att blodet åker tillbaka ner i benens vener. Stödstrumporna kan inte ta bort åderbråcken, bara stötta venerna. Däremot bör man genomföra en behandling av åderbråck för att de ska avlägsnas. 

Så tar man bort åderbråck

  1. Självklart kan man operera bort åderbråck, men det är ett stort ingrepp och man kan behandla dem på annat sätt, som inte inbegriper lika stort ingrepp. Man kan avlägsna dem på annat sätt.
  2. Man kan behandla dem med laser. Det innebär att man med hjälp av en laser ser till att venen kollapsar. Först bedövar man benen där åderbråcken sitter. Sedan för man in en nåltunn laser när bedövningen har börjat verka. Med lasern hettar man upp venen som angripits av åderbråck. Sedan avlägsnar man åderbråcket.
  3. Man kan även behandla med skum. Då för man in skum i åderbråcket och sprutar in skummet. Innan det bedövar man benet på samma sätt som vid laserbehandling. När man väl fört in sprutan sprutar man in skum som också dödar venen. Efter det avlägsnar man åderbråcket.
  4. När man har dödat åderbråcket med laser eller med skum avlägsnar man sedan åderbråcket med ett virknålsliknande instrument. Det är inte farligt och du får lokalbedövning så att du inte känner av ingreppet.

Det är ofarligt att avlägsna åderbråck då blodet tar en annan väg upp till hjärtat. Har man drabbats av hudförändringar, bensår ytliga blodproppar eller spontana blödningar på grund av åderbråck får man behandlingarna gratis av landstinget. Då kostar behandlingarna inget för de patienterna.

Hur hittar du en klinik för att ta bort åderbråck? Du kan ju börja mned att googla behandling åderbråck Stockholm, om du bor i Stockholm, vill säga. Annars skriver du in den ort där du bor i sökfältet. Då bör du få flera förslag på behandlingar som avlägsnar åderbråck där du bor. Då kan du ta kontakt och fråga vad de kan göra för dig.

6 Jun 2018