Plastikguiden

När du har gula tänder

Har du gula och fula tänder? Man kanske gnuggar och gnuggar utan något synligt resultat. Då kan det krävas att man tar till större tag och går till en tandläkare, eller en betrodd skönhetssalong och får en behandling som bleker dina tänder. Det är viktigt i sammanhanget att inte bleka dem för vita. Då får man människor som bara stirrar på ens tänder, och det kanske inte är just den effekten som man har tänkt sig när man bestämde sig för att bleka tänderna.

Så går det till att bleka tänderna

Först bör du hitta en tandläkare eller en skönhetssalong som utför tandblekningar. Det är inte alla tandläkare eller skönhetssalonger som utför tandblekningar. Börja med att googla till exempel "tandblekning Solna" om du bor i Solna och där vill ha tandblekning. Om inte så skriver du in den ort där du bor i Googles sökruta, så borde du få flera förslag på sådana tandläkare eller skönhetssalonger på den ort som du har skrivit in, och som också har skrivit på sin hemsida att de erbjuder tandblekning.

Ta sedan kontakt och fråga om bokning. Då ber de antagligen dig komma till bokningen med väl borstade tänder. Dessutom kommer de att undersöka så att du kan bleka dina tänder, och att du inte har hål i tänderna, synliga tandhalsar; sådant som kan omöjliggöra en tandblekning. Har du hål eller synliga tandhalsar kan en tandblekning skada tänderna. Om man kommer fram till att det går bra att bleka tänderna, kommer du att få en tandställning som skyddar dina tänder, innan man penslar på blekmedel på tänderna. Sedan kan man lysa på tänderna med en UV-lampa som gör tänderna vitare.

Då bör du inte bleka tänderna

Om du till exempel röker eller snusar, är gravid eller ammar, bör du inte bleka tänderna. Både röknings och snusning gör att om du då bleker tänderna kan de bli ännu fulare. Om du är gravid och, eller ammar vet man ännu inte hur en tandblekning kan påverka tänderna eller fostret eller den mjölk som man ammar sitt barn med. Därför är det bäst att inte bleka tänderna just då. Vill man vara på den säkra sidan, bör man inte bleka tänderna då man inte vet hur det blir. Det är många saker som man bör vara extra aktsam och avstå från att göra om man är gravid; som att inte äta viss sorts ost, fisk och att inte dricka alkohol.

27 Mar 2019