Plastikguiden

Intresserad av injektionsteknik?

Intresserad av skönhet? Funderar du på att starta en skönhetssalong, eller driver du redan en salong? Efterfrågan på behandlingar ökar ständigt. Kanske dags att komplettera ditt utbud.

Om du är i branschen, eller på väg in, är olika injektionstekniker något du kommer komma i kontakt med. Det kan handla om fillers som hyaluronsyra men även botox som injiceras under huden för att åstadkomma olika effekter. Det vanligaste är att man vill reducera fina linjer och åldersrynkor eller ändra formen på exempelvis läpparna. Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne i huden, men som avtar med åldern vilket resulterar i rynkor. Botox är egentligen ett nervgift som gör att musklerna slappnar av, vilket motverkar rynkor. Ett alternativ till kirurgi är trådlyft, som är mycket skonsammare. Trådlyft består av några slags trådar med små hullingar som injiceras under huden. Detta för att till exempel lyfta hängande ögonlock.

Kurser i injektionsteknik

För att utföra injektionsbehandlingar på ett säkert sätt, finns det utbildningar inom injektionsteknik. Grundutbildningen består av en teoretisk del och en praktisk del och målsättningen är att täcka allt du behöver kunna för att du och dina klienter ska känna sig trygga. Teoridelen behandlar ansiktets anatomi, hudens uppbyggnad och åldrande. Man går också igenom de vanligaste områden som behandlas, som linjer, rynkor och veck. Utrustningen som används gås igenom samt hur man arbetar ergonomiskt. De produkter som används tas upp, liksom risker och eventuella komplikationer. Även ekonomi, administration samt regler och lagar ingår i teorin. Den praktiska delen består av övningar på modeller.

Dags för en kompetenshöjning inom branschen

Socialstyrelsen har beslutat om att marknaden skall regleras eftersom det förekommit många salonger som saknat både kompetens och behörighet att utföra behandlingar. Ett led i att lyfta kompetensen i branschen är att endast personer med examen kan komma ifråga för utbildningarna. Då är det främst examen som tandläkare, sjuksköterska eller läkare. Fillers har ökat i popularitet under de senaste åren och kliniker finns nu på allt fler orter. Därför är det viktigt att kompetensnivån höjs och följer utvecklingen inom branschen. Med en utbildning inom injektionsteknik med både teori och praktik, och en grundexamen i botten skall man kunna känna sig trygg att öppna en egen klinik. Det finns även fortsättningsutbildningar, där man har möjlighet att fördjupa kunskapen inom fillers och injektionsteknik. Då kan man även erbjuda behandlingar av patienter med lite svårbehandlade problem. Utbildningarna leds av personal med lång erfarenhet inom både medicin och fillersbehandlingar.

7 Apr 2020