Plastikguiden

Hur går ett ansiktslyft till?

Hur mycket rynkor en person får beror på en rad olika faktorer så som arv, kost, motion, viktförändringar m.m. Det är därmed mycket svårt att säga när en person kommer att få rynkor och hur dessa kommer att se ut. För vissa är dessa rynkor däremot något man inte vill ha och då kan ett kirurgiskt ansiktslyft vara ett alternativ. Genom ansiktslyftning skapas en mjukare och slätare hy. Eftersom det är ett ingrepp är samtliga kliniker mycket noga med att ge information och kontrollera att det är det bästa alternativet för kunden. En klinik i Stockholm presenterar att ansiktslyftning sker genom följande punkter.

  • Konsultation – Första träffen

Vid det första tillfället träffar man konsultationssjuksköterskor. Det man i detta fall främst diskuterar är vilka förväntningar som kunden har. Det är inte sällan att förväntningarna är betydligt högre än vad man kan möta som klinik. Man går även igenom förutsättningarna och undersöker vilka olika alternativ som kan vara möjliga.

  • Konsultation – Andra träffen

Det är ganska vanligt att man efter första konsultationen går hem och funderar över de olika alternativen. När man känner sig trygg i sitt beslut sker nästa träff. Om detta sker eller inte beror delvis hur mycket man funderat på ingreppet tidigare samt var man bor.

På mindre orter i Sverige finns inte företag som utför ansiktslyft vilket gör att det är ganska vanligt att man bokar en resa till Stockholm enbart för detta ingrepp. I så fall är den andra konsultationsträffen onödig då få åker hem för att sedan återkomma någon dag senare.

  • Operationen

När själva ansiktslyftet ska genomföras får man först och främst träffa sin plastkirurg. Kirurgen kommer att gå igenom hela processen samt fotografera ansikten före operationen. Även en narkosläkare kommer att närvara eftersom personer som utför ansiktslyft är under narkos.

När operationen är klar får man vara kvar ungefär ett dygn innan hemresa sker. Hur länge man får vara kvar på ”kontroll” kan variera något men just denna Stockholmklinik har som regel att det handlar om 24 timmar och många andra kliniker i Stockholm har liknande tidsintervall.

  • Efter operationen

Den första kontrollen ska ske 5-7 dagar efter operationen. Nu tas ett par stygn bort men det ska dröja 2 veckor innan alla stygn helt och hållet kan tas bort. Självklart kan man återkomma till kliniken tidigare om man upplever problem eller andra behov.

Någon sjukskrivning sker inte automatiskt men många lägger semester i samband med att ansiktslyftet skett. Det är vanligt att man stannar hemma ca 3 veckor. Detta både för att få tillbaka krafterna och för att såren ska hinna läka en del.

23 Feb 2018