Plastikguiden

Hur går en hårtransplantation till?

Bakgrunderna till att behöva en hårtransplantation kan vara många. Vissa har ärftligt håravfall och vissa har haft en sjukdom eller varit med om en skada som gör att håret har tunnats ut och börjar falla av. Vanligtvis är det mitt på huvudet som mest hår försvinner och inte på huvudets baksida. Hårsäckarna som transplanteras tas just därför från baksidan av huvudet.

Som ett första steg för en hårtransplantation så får du en konsultation. Vid denna konsultation går du och en specialistläkare igenom dina förutsättningar samt förväntat och önskat resultat. Besöket brukar inte ta mer än ca 30 minuter, men du kommer få information om vad kirurgen anser är möjligt för just dig. Du får även information om hur det går till, vad det kommer att kosta och hur du bäst kan förbereda dig inför operationen.

Vid operationen så ges lokalbedövning och du som patient är vaken under själva ingreppet.

Med FUE-metoden så plockas hårsäckarna upp en och en från baksidan av huvudet och placeras ner i små hål som görs med ett nålliknande föremål på området som ska täckas. Hålen görs oregelbundna och i olika vinklar så det ska följa det naturliga utseendet och bidra till en helt naturlig hårväxt. Hålen som blir tomma på bakhuvudet läker ihop helt utan att lämna ärr, samma sak där hårsäcken placeras.

Det finns även STRIP-metoden. Patienten kan få kraftig sedering för att genomföra operationen. Sedering innebär att patienten är i ett tillstånd som är nära sömn, men ej nedsövd med narkos. Under behandlingen så transplanteras en hel remsa av hud inklusive hårsäckar från ett område på baksidan av huvudet. Remsan av hud och hårsäckar är mellan 1-2 cm hög och mellan 10-25 cm bred. Därefter sys området ihop och det blir ett ärr som gömmer sig i hårbotten. Från den donerade remsan så tas hårsäckarna ut och placeras på samma sätt som i FUE-metoden ovan i det område som ska få hårväxt.

Efter operationen bör man inte dra en tröja över huvudet, så det är att rekommenderas att man bär en skjorta för att lätt kunna klä av sig. En gång om dagen i 10 dagar ska patienten smörja in området med en salva för att underlätta läkningen. Efter 10 dagar kan man börja massera området så skorpan från såren börjar försvinna.

Upp till en månad efter ingreppet så ska man undvika allt som kan orsaka svettningar. Patienten bör även undvika träning, direkt solljus och att bada i saltvatten.

Läs mer om hårtransplantationer och vad de betyder för människor här.

11 Apr 2017