Plastikguiden

Hitta rätt klinik och plastikkirurg

Att genomgå ett skönhetsingrepp kan vara väldigt spännande, men samtidigt också nervöst. För att känna sig trygg vill man alltid att kliniken och kirurgen ska ha både erfarenhet och kompetens. Expressen har skrivit en artikel om hur man hittar rätt kliniker och kirurger. Ronnie Petterson, verkställande direktör för en skönhetsklinik, säger att det är en mycket okontrollerad bransch.

Minna Virtanen, 34 år gammal och mamma till två barn, genomgick en bröstförstoring för tre år sen. Efter att hon hade fött de två barnen kontaktade hon en plastikkirurg – en plastikkirurg som hon inte kände sig trygg med. – Jag fick inga svar på de frågor jag ställde. Förtroendet jag kände för honom var mycket lågt.

Istället för att ta första bästa, sökte hon sig till en välrenommerad klinik i Stockholm. På Stockholmskliniken fick och hon också ett mycket bättre bemötande. Minna kom hem glad från resan till Stockholm och idag är hon jättenöjd med sin bröstförstoring. Operationen ledde till att Minnas bröst blev både större och fick bättre proportioner till varandra. – Förutom att skaffa barn, är bröstförstoringen det bästa jag någonsin gjort, säger Minna till Expressen.  

Inte alla kunder blir lika nöjda

Det är inte 100 procent av kunderna som blir nöjda med sin bröstförstoring eller annan skönhetsoperation. Enligt Expressen uppskattar experter att antalet skönhetsingrepp ökar med ungefär 5 % i Sverige – varje år. Ökningen på 5 % syftar på operativa skönhetsingrepp – det vill säga ingrepp som kräver en operation. Antalet skönhetsingrepp som inte är operativa ökar ännu snabbare. Ronnie Petterson, som är VD för en skönhetsklinik, menar att kvalitetskontrollerna brister i branschen.

– I dagsläget kan en läkare utan utbildning inom plastikkirurgi utföra operativa skönhetsingrepp. Det finns flera oseriösa aktörer där ute som utför operationerna i vanliga kontorslokaler, där tillgång till narkosläkare och vissa nödvändiga apparater saknas. Det är en bransch som är okontrollerad, säger Ronnie.

Inga garantier

En ung kvinna avled 2006 efter att ha genomgått en väldigt omfattande fettsugning. Konsekvenser för läkaren? En varning av HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Chefen för socialstyrelsens tillsynsenhet i Stockholm, Staffan Blom, anser att den som vill genomgå en plastikoperation, såsom bröstförstoring, bör informera sig mycket noggrant om riskerna som finns med ingreppet. Det finns nämligen aldrig garantier för att det slutliga resultatet överensstämmer med ens egna önskningar, och det finns alltid en risk för komplikationer vid dylika ingrepp.

29 Jul 2017