Plastikguiden

Hårtransplantation - tiden efter ingreppet

Det finns i huvudsak två olika metoder man använder sig av när man ska göra en hårtransplantation – STRIP-eller FUE-metoden. Oavsett vilken av metoderna man använder sig av ser efterförloppet ungefär likadant ut. Ingreppet är inte helt okomplicerat, men det flesta som genomgår en hårtransplantation anser att besvären är lindriga i förhållande till det resultat man faktiskt får.

Svullnad

Den som gör en mindre hårtransplantation märker troligtvis inte av särskilt mycket svullnad. Om man däremot gör ett mer omfattande ingrepp finns en viss risk att man drabbas av att det här blir mer påtagligt. Svullnaden är inte jättestor, men många menar att man nästan ser lite plufsig ut. Den här svullnaden är helt ofarlig, och den lägger sig alltid inom sju dagar.

Återgång till vardagen

Hur snabbt man kan återgå till vardagen bror på vilken metod man har använt sig av. Har man använt sig av STRIP-metoden för sin hårtransplantation ska man undvika fysisk ansträngning i ungefär 20 dagar. Detta medan snittet i nacken som gjorts under ingreppet läker. Viss fysisk ansträngning är inga problem, men om den är krävande kan det göra efterförloppet svårare.

Det är viktigt att man är försiktig när man duschar efter ingreppet. Redan inom ett par dagar kan håret tvättas med schampo, men det gäller att man undviker att på ett mekaniskt vis påverka ytan där transplantationen har skett.  Likaså är det viktigt att vara försiktig med såret i nacken.

När kommer resultaten?
Det kan ta många månader innan det slutgiltiga resultatet märks. När ingreppet har gjorts går de hårsäckar som transplanterats in i en slags vilofas. De hårstrån som växer i de transplanterade hårsäckarna ramlar ofta av i det här skedet. Det här är helt naturligt och är en del i processen att få nytt, friskt hår på de tidigare kala partierna. Håravfallet sker normalt inom de första åtta veckorna.

Efter att dessa åtta veckor passerat så börjar det ”nya” håret sin växtfas på sin rätta plats. Det är nu som återväxten av håret och de positiva effekterna av hårtransplantationen börjar bli synliga.

Dröjer mer än ett halvår tills de slutgiltiga resultaten syns

Efter ungefär sju-åtta månader har håret, för de allra flesta patienterna, växt ut till den grad att man kan se det slutgiltiga resultatet. För de flesta som genomgått en hårtransplantation är det här en mycket positiv upplevelse. Om ingreppet har gått rätt till är det här dessutom en upplevelse som varar hela livet ut. Detta eftersom håret som sitter vid tidningar, nacke och huvud rätt sidor är genetiskt programmerade att växa resten av livet. Läs mer om hur en hårtransplation går till här.

4 Oct 2017