Plastikguiden

Efter en ansiktslyftning

Att göra ett ansiktslyft är något som bara blir mer och mer populärt i Sverige och globalt. Många som funderar på att lägga sig under kniven för att göra ett ansiktslyft kanske får ett par funderingar om hur efterförloppet ser ut.

Efterförloppet kommer att se lite olika ut beroende på vilken metod kirurgen har använt sig av. Är det en komplett ansiktslyftning , kommer efterförloppet inte att bli lika lindrigt som det blir efter en mellanansiktslyftning.

Obehag och smärta efter genomförd operation

Generellt sett är obehaget och smärtan förhållandevis minimal efter genomförd operation. De symptom som uppstår/kan uppstå behandlas med läkemedel. Något som kan upplevas som obehagligt är det känselbortfall som uppstår. Känselbortfallet avtar dock ganska snabbt och försvinner helt inom 1 till 3 månader.

Efter operationen kan också en viss svullnad uppstå. För att reducera denna så mycket som möjligt bör man sova med huvudet i högläge under de första dagarna efter ingreppet.

Förband och dränage

I de fall du har fått en dräneringstub insatt skall denna plockas bort mellan 1 till några dagar efter operationen. När du ser dig i spegeln kanske du är något blek, svullen och dessutom har fått ett par blåmärken. Det här är helt normalt och ditt utseende kommer strax (inom några veckor) att återgå till det normala.

Stygnen, och klammers om det har använts, tas bort efter mellan fem – 14 dagar efter operationen. Det är bra att ta det lugnt den första veckan efter ingreppet. Tänk på att vara särskilt försiktigt med håret och med ansiktet, eftersom du både kan vara avdomnad eller överkänslig där.

Återhämtning till normalt utseende

Som tidigare nämnt kan ditt ansikte se lite annorlunda ut strax efter att operationen är genomförd. Detta främst på grund av svullnaden, som kan förvränga dina ansiktsdrag. Ansiktet kan också kännas lite stelt.

Inom två till fyra dagar har ansiktet vanligtvis nått sin maximala svullnad. Blåmärken kan dock finnas kvar i ett antal veckor efter ingreppet. Det är förhållandevis vanligt att folk känner sig lite oroliga eller till och med missnöjda under den här perioden. Tänk på dock att detta är helt normalt och att symptomen kommer försvinna relativt snart.

29 Jun 2017