Plastikguiden

Bröstprotes är ett bra alternativ

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och ungefär trettio procent av alla cancerfall som upptäcks gör det just i brösten. Prognoserna för att bota bröstcancer är relativt goda och det är som vid alla andra cancertyper viktigast att upptäcka det i tid. Känner man knölar, smärta i axelpartiet eller en tyngd i sina bröst så bör man boka tid hos en läkare i första hand och därefter få en remiss för en mammografi.

Skulle det sedan visa sig att det handlar om bröstcancer så brukar det vara vanligt att man avlägsnar hela bröstet genom en så kallad mastektomi och det är det som vi ska titta lite närmare på här. Det vill säga: hur ersätter man ett bröst och hur kan man känna sig som en ”hel” kvinna igen.

Det är nämligen just det som många upplever som allra svårast efter ett ingrepp; man tappar en del av sig själv och man känner sig inte tillräckligt kvinnlig. Kläderna sitter sämre, man har svårt att ha på sig urringat och man kan definitivt inte se sig själv iklädd exempelvis en bikini. En operation för bröstcancer är traumatiskt i sig – men det faktum att den påverkar ens livsstil efteråt är också en del som tyvärr i många fall är bortglömd. Cancerfri – ja; men sviterna i form av ett sämre självförtroende sitter kvar och påverkar vardagen negativt.

Lyckligtvis ska man här veta att det idag finns väldigt bra hjälpmedel och även för den kvinna som väljer bort att permanent ersätta sitt bröst – med hjälp av ett implantat – så finns det goda alternativ.

En specialanpassad bröstprotes ger självförtroende

En bröstprotes idag är nämligen extremt verklighetstrogen och detta både till form, till utseende och sett till hur den känns. Viktigast vid valet av bröstprotes är själva utprovningen – något som brukar vara kostnadsfritt hos många kliniker – och där man får prova sig fram både till storlek och till hur din framtida bröstprotes kommer att kännas att bära.

Här är komfort en viktigt detalj och – förutsatt att det handlar om en bröstprotes – även hur den ser ut i förhållande till det bröst som är kvar på kroppen. Har man som kvinna genomgått en mastektomi där båda brösten avlägsnats så finns det en större valfrihet och där kan man på ett annat sätt fokusera fullt ut på komfort och där kvinnan på egen hand kan välja en bröstprotes efter eget tycke och smak.

Att tvingas avlägsna ett bröst till sviterna av cancer är fruktansvärt – men det behöver inte innebära att man som kvinna ger avkall på sin kvinnlighet och tappar en del av sitt självförtroende. En bröstprotes är i dagsläget en bra lösning för de flesta.

Här hittar du mer information om bröstproteser: www.bröstprotes.nu.

 

7 Apr 2017