Plastikguiden

Botox behandlingarna ökar i antal

Botox är en förkortning av botulinumtoxin och är en av världens vanligaste och beprövade medicinska estetiska behandlingar. Den används för att bland annat släta ut rynkor i ansiktet.

Botox är en förkortning av botulinumtoxin typ A. Det är även namnet på en av världens absolut vanligaste kosmetiska behandlingar. Enligt ISAPS – International Society of Aesthetic Plastic Surgery genomfördes ungefär 10 miljoner botox behandlingar under 2018 i hela världen. Antalet har ökat markant under de senaste åren och trenden verkar hålla i sig. Syftet med en botox behandling är att bland annat släta ut ansiktsrynkor eller linjer. Botox är en injektionsbehandling. Den blockerar nervsignalerna som gör att ansiktsmusklerna dras samman. Resultatet är att rynkor och linjer mjukas upp och därmed blir mindre synliga.

För- och nackdelar med botox

Fördelarna med botoxprocedurerna är att metoden är beprövad och har en långvarig effekt. Proceduren är inte helt smärtfri, men orsakar absolut inte någon större smärta. Resultatet är oftast naturligt och patienterna får ett fräscht och fint ansikte. Även om botox är känt för sin positiva utgång så bör aldrig en injicering göras på impuls. Prova dig alltid försiktigt fram innan ett större beslut om sådana typer av estetiska behandlingar görs. Den största nackdelen, men även fördelen med botoxbehandlingar är att effekten inte är permanent. För att bevara resultatet måste patienten upprepa proceduren var tredje till sjätte månad. Detta gör däremot också att många vågar prova. Om man inte tycker om resultatet så låter man bara bli att göra om proceduren. Känsliga patienter kan dock få blåmärken, men dessa försvinner relativt snabbt.

Finns det några risker med botox?

Botox anses vara en av de mest skonsamma estetiska behandlingarna som finns idag. Dess låga risknivå beror på att det injiceras så små mängder botulinumtoxin, och på ett sätt som inte stör ansiktsmusklerna. Kosmetiska procedurer kan dock alltid medföra vissa risker. Om behandlingen inte utförs väl kan det förekomma blåmärken även om patienten inte är särskild känslig. En biverkning som registrerats är huvudvärk precis efter behandlingen har avslutats. Det går däremot över relativt snabbt. Varje botox behandling börjar med en konsultation med en specialist där detaljerad information om eventuella risker och resultat bör ges. Det är alltid bra att få rekommendationer om skönhetskliniken där proceduren ska utföras. Ta reda på hur andra patienter blivit behandlade och ifall de är nöjda. Det är extremt viktigt att botox injiceras på rätt sätt och av en erfaren specialist för att minimera risker och oönskade effekter.

5 Aug 2020